14 Ağustos 2012 Salı

Yaşlandıkça hangi vitaminlere ihtiyaç duyarız?




30’LU YAŞLAR

30 yaş civarında her iki cins de, her açıdan yeterli ve dengeli beslenmelidir. Genellikle kadınların anneliğe adım attığı bu dönemde, sağlıklı bir hamilelik geçirmek için folik asit desteği büyük önem taşır. Folik asidin en yoğun bulunduğu besinler; karaciğer, diğer organ etleri, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

30 yaşından sonra kadınlar daha fazla kalsiyum kaybetmeye başlarlar. Menapozla birlikte bu kayıp hızlanır ve osteoporoz belirtileri (kemiklerde zayıflama, ağrı) görülebilir. Kalsiyumun emilmesi ve vücut tarafından tam olarak kullanılabilmesi için D vitamini ve genel sağlığın korunmasında vitaminler önemlidir. Kadınlar, 30'lu yaşlardan sonra, süt ve süt ürünlerini daha çok tüketmeli, güneş ışığından daha fazla yararlanmalı ve egzersize önem vermelidirler.

Ayrıca A, E ve C gibi antioksidanlar; stres, çevre kirliliği, alkol ve de hayvansal yağlarla yüklü bir diyetin zararlı etkilerine karşı mücadelede yardımcı olur. Antioksidan besin ögelerinin bir diğer yararı ise sağlıklı sperm üretiminde etkili olmalarıdır.

40’LI YAŞLAR

Kadınlar bu yaşlarda kilolarına çok dikkat etmelidir, menopoz döneminde olup fazla kilolu olan bir kadının meme kanseri olma riski fazladır. Bu nedenle selenyum ve E vitamininden zengin besinler olan ceviz, badem, Brüksel lahanası, havuç vb ürünleri sıklıkla tüketmelidirler. Ayrıca yaşlanma ve uykusuzluğun geliştiği bu dönemde, hormonların değişime uğraması ile ruhsal dengesizlik, depresyon gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Özellikle B12 vitaminini tüketme sıklığı artırılmalıdır. Et ve ürünleri, süt ve ürünleri, balık, yumurta gibi hayvansal yiyecekler B12 vitamininden zengindir.

Erkeklerde ise 40lı yaşlarda koroner kalp hastalıklarına yakalanma riski çok yüksektir. Yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz) içerdiği lif (posa), E vitamini, magnezyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp - damar hastalıkları açısından son derece yararlıdır. Ancak enerji içeriklerinin çok yoğun olduğu ve günde 1 avuç kadar tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

50’Lİ YAŞLAR

Bu yaşlarda erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda kemik hastalıkları sıklıkla karşılaşılan bir tablodur. Bu yaştaki kadınlar 40’lı yaşlarda aldıkları vitaminlere devam etmeli ancak E vitamini desteğini artırmalıdırlar. E vitamini, cilde faydalı olduğu kadar vücudun kalp, sinir, bağışıklık sistemleri için de faydalı bir vitamindir. Vücutta ödem ve kramp için de E vitamini yardımcı olacaktır.

Ayrıca yaşla beraber vücuttaki vitamin B6 miktarında azalma olduğundan bu yaşta vitamin B6 gereksiniminin arttığı görülmektedir. Bu açıdan patates, yeşil yapraklı sebzeler, tam buğday unu, bulgur gibi besinlerin tüketim sıklığı artırılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder