2 Ekim 2012 Salı

Meme Kanseri riskini Ölçen Test: OncoVue



Bugün her 9 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Birçok kadın meme kanserinin yüksek oranda kalıtsal nedenlere bağlı olduğunu düşünüyor. "Ailemde varsa risk grubundayım, yoksa değilim" düşüncesi oldukça yaygın.

Oysa meme kanseri olan kadınların % 90’ının ailesinde ciddi bir meme kanseri hikayesi bulunmuyor. Yani meme kanseri risk grubunda olup olmamanız sadece % 10 oranında kalıtsal nedenlere bağlı.

Intergenetics’in geliştirdiği yepyeni ve kolayca uygulanan OncoVue Meme Kanseri Risk Testi kadınlara bulundukları risk grubunu belirleyerek meme kanserine karşı önlem alma fırsatı tanıyor.

Bu test sadece kalıtsal faktörleri ölçen 2 geni değil, 22 farklı geni tarayarak meme kanserine yakalanma riskini %99’luk bir güven aralığıyla ölçebiliyor.

Sonuçlar kadının yaşamındaki kanser riskinin üç farklı dönemi; menopoz öncesi, menopoz ve menopoz sonrası döneme göre ele alınıyor. Elde edilen sonuç rakamsal olarak standart, orta veya yüksek risk seviyesini gösteriyor.

Eğer risk yüksek çıkarsa, hastalığın oluşma ihtimalini azaltıcı önlemler alınabiliyor. Koruyucu ilaçların kullanılması, daha sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi, MRI gibi daha hassas görüntüleme cihazlarının kullanılması gibi tedbirler yoluyla risk azaltılabiliyor.

Orta seviyede risk grubundakiler de uygun bir mamogram ve klinik meme muayenesi programıyla önlemlerini alabiliyor.

Standart risk grubundaki kadınlar minimum meme kanseri riski taşıyor. Ama bu hiçbir kadın için “asla kanser olmaz” anlamına gelmiyor, dolayısıyla rutin kontrollere devam edilmesi gerekiyor.

OncoVue Meme Kanser Risk Testi doğumdan itibaren mevcut olan kök hücre DNA’sına baktığı için hayat boyunca sadece bir kez yapılması risk grubunu belirlemeye yetiyor. OncoVue meme kanserini teşhis veya tedavi fonksiyonu taşımıyor. Buradaki amaç, kadının meme kanserine yakalanma riskinin ne kadar yüksek olduğunu belirleyerek daha hastalık ortaya çıkmadan önlem almak ve hastalığın ortaya çıkmasını önlemek.

OncoVue Nasıl uygulanıyor?

Doktora danışarak testin uygulanmasına karar verildiğinde, doktor testin içinden çıkan kitle tükürük örneği alarak örneği Intergenetics laboratuvarına gönderiyor. Örnekteki hücreler özel bir yöntemle ayrılıyor. İnceleme için gerekli kodları taşıyan bu hücrelerin gen DNA’ları analiz ediliyor. Analiz sonucu bilgisayar destekli bir programla yorumlanarak risk grubu örnek laboratuara ulaştıktan sonra 10 – 15 iş günü içinde belirleniyor ve çıkan rapor doktora gönderiliyor.

Doktor test sahibiyle birlikte sonuçların üzerinden geçerek, risk grubuna uygun görüntüleme teknikleri, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekiyorsa koruyucu ilaçla öneriyor.

Kadınlar artık risk faktörlerini biliyor ve meme kanserinden uzak bir yaşam için önlemlerini alıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder