14 Ekim 2012 Pazar

Omega-3' ün faydaları nelerdir? Hangi Besinlerde bulunur?




Adını sık sık duyduğumuz ´Omega-3´, sağlığımız için gerekli bir yağ asidi. Ancak vücutta üretilemediği için besinlerden alınması gerekiyor. Özellikle uskumru, lüfer ve hamsi gibi deniz  ürünlerinde bolca var. Semizotu, ceviz, keten tohumu yağı, kolza yağı gibi besinlerde de az miktarda bulunuyor. Kalp ve damar hastalıklarından kansere, duygusal dengesizlikten öğrenme güçlüğüne kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Son zamanlarda televizyonda, internet sitelerinde ve daha birçok ortamda Omega-3´ ten bahsediliyor. Çoğumuzun kulak aşinası olduğu ´Omega-3´ nedir, faydaları nelerdir? Omega-3, gerekli olan ama vücudumuzda üretilemeyen bir yag asidi. Bu yüzden gıdalardan elde ediliyor. Vücudun bu yag asidine ihtiyacı daha anne karnındayken başlıyor, ömür boyu devam ediyor. Beslenme ve diyet uzmanları, beslenmede yer alan Omega-3 bağı içeren önemli yag asitlerinin eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik (DHA) olduğunu söylüyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt, vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için Omega-3 içeren gıdaların dışandan diyetle alınması gerektiğini ifade ediyor. Omega-3 yag asitlerinden EPA, daha çok yetişkinlerde kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde; DHA ise görme fonksiyonlarında, büyüme ve beyin gelişiminde etkili. Omega-3´ün en iyi kaynağı deniz ürünleri. Özellikle somon, sardalya gibi soğuk sularda yaşayan balıklar Omega-3´ten en zengin olanları. Ancak deniz ürünlerinin bazılarını bulmak zor; balık alırken kolayca bulabileceğiniz uskumru, lüfer ve hamsi tüketimini tercih edebilirsiniz. Bunlann yanında semizotu, ceviz, keten tohumu yağı, kolza yağı gibi besinler de az miktarda Omega-3 içeriyor.

Omega-3 hangi hastalıklara iyi geliyor? Omega-3 yag asitleri EPA ve DHA, kan pıhtısı oluşumunu önleme ve damar sistemini koruyucu etkiye sahip. Kalp damar tıkanıklığını önlüyor, kan basıncını düşürüyor ve kanı inceltiyor. Bunların sonucunda damar sertliğinin oluşumu ve ilerlemesi yavaşlıyor. Omega-3 alımının artırılması total kolesterol ve trigliserit düzeylerini azaltıyor ve iyi kolesterol (HDL) düzeyini artırıyor.
Kalp ve damar sağlığını koruyor.
Faydalan bunlarla sınırlı değil. Beynin neredeyse yüzde 60´ı yağdan oluşuyor. Bu yağların yüzde 2030´ unu DHA oluşturuyor. DHA, hücre zarının oluşumundan ve fonksiyonlanndan sorumlu. Sadece beynin gelişim döneminde değil, tüm yaşam boyunca nöronlar arasındaki bağlantıların devamlılığında da etkili. Bu sayede bellek fonksiyonlarının bozukluğunda kurtarıcı görevi görebiliyor. Aynca yapılan bilimsel çalışmalarda Omega-3 yağ asitlerinin meme, kolon, pankreas ve prostat kanserlerinde tümör oluşumunu ve büyümesini geciktirici etkisinin olduğu gösteriliyor. Omega-3 içeren besinlerin tüketilmesi kanserden de koruyor.

Balığı, beslenme alışkanlıklarınıza dâhil edin !Omega-3´ ün insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak için balık tüketimine önem verin. Beslenme ve diyet uzmanı Müge Özyurt´ a göre balığı beslenme listesine dâhil etmek ve haftada 2 ya da 3 kere tüketmek gerekiyor. Ancak özellikle kirli denizlerde büyüyüp yetişen balıklarda civa, arsenik gibi ağır metal kalıntıları olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar temiz sularda yetişmiş balıkları tercih etmelisiniz. Özyurt, çiftlik balıklarıyla Omega-3 ihtiyacının karşılanamadığını belirtiyor. Deniz balığı bulmanın çok zor olduğu yerlerde alternatif besinleri alabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri hem balık yağında hem de Omega-3 şurup veya kapsüllerinde bulunuyor. Elbette ki balığın kendisini yemek daha yararlı, balığı bulmak mümkün olmadığında ilaveten alternatif besinleri tercih edebilirsiniz. Burada şuna dikkat etmelisiniz; satın alınan ürün uluslararası kalite standartlarına uygun ve sağlığa zararlı ağır metallerden arındırılarak rafine edilmiş olmalı.

Omega-3 çocukların beslenmesinde de gerekli Omega-3, çocukların sağlığında ve beslenmesinde de oldukça önemli. Zihinsel gelişimlerinde etkili. Göz sağlığı ve görme fonksiyonlannın iyi olması için Omega-3 yağ asitlerinden DHA´ nın alınması gerekiyor. Aynca, duygusal dengesizlik, düzenli çalışma bozukluğu, dikkat eksikliği, konsantrasyon zayıflığı, aşırı hareketlilik ve öğrenme güçlüğü gibi durumlarda yeterli Omega-3 tüketiminin olumlu etkileri görülüyor.
Omega-3 herkes için gerekli. Bu nedenle sağlıklı her yetişkin ve çocuğun yeterli miktarda Omega-3 alması sağlanmalı. Özellikle kalp hastalığı riski olanlar, kolesterol ve kan yağları düzeyleri yüksek olanlar ve obezler Omega-3 tüketimine daha çok özen göstermeli. Ancak bu besin desteklerini mutlaka doktor bilgisinde kullanmalısınız.

Omega-3, balık yağında da var. Elbette balığın kendisini yemek daha yararlı ama bulamadığınızda tercih edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder