1 Nisan 2012 Pazar

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, parmaklarda, parmak uçlarında, elde ve bazen kolda hissedilen karıncalanma, uyuşukluk, güçsüzlük veya ağrı semptomlarına denir.

Bilekteki median sinirinin üstüne fazla baskı olduğunda bu semptomlar ortaya çıkar. Karpal tünel sendromu, median sinirin üzerine baskı yaparak kan geçişini engelleyen durumlar ya da hareketler nedeniyle ortaya çıkar.
Karpal tünel, bilek kemikleri (karpal kemikler) ve ligamentten oluşan küçük bir kanal ya da tünel dir. Ön koldaki median siniri ve tendonlar, karpal tünelin içinden geçerek ele ulaşır. Tendonlar, tüp şeklindeki dokularla (tendon kılıfı) çevrelidir. Median sinir, baş parmağın bazı hareketlerini kontrol eder. Bu sinir baş parmağın büyük bölümünü, işaret parmağını, orta parmağı ve yüzük parmağının bir kısmını hissedebilmenizi de sağlar.
Semptomları Nelerdir?Karpal tünel sendromunun ne çok görülen belirtileri; parmaklarda ve nadiren avuç içlerinde karıncalanma, uyuşukluk, güçsüzlük ve ağrı hissedilmesidir. Semptomlar genellikle median sinirin kontrolünde olan başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısında ortaya çıkar.
Eğer serçe parmağınızda hissettiğiniz bir semptom yoksa karpal sendromdan şüphelenilebilir çünkü serçe parmak farklı bir sinir tarafından kontrol edilir. Semptomları öncelikle geceleri fark edersiniz ve elinizi sallayarak rahatlayabilirsiniz.
Nasıl Teşhis Edilir?Karpal tünel sendromu tıbbi geçmişiniz, fiziksel muayenenizin sonuçları ve diğer testlerin neticelerine göre teşhis edilir. Doktorunuz, tıbbi geçmişinizle ilgili bilgi sahibi olurken size, artrit, hipotiroid, diyabet hastası veya hamile olup olmadığınızı sorabilir (Hamile kadınların %25-30 unda karpal tünel sendromu görülür).
Doktorunuz yakın zamanda bilek, kol, ya da boynunuzdan bir sakatlık yaşayıp yaşamadığınızı da öğrenmek isteyebilir. Günlük aktivitelerinizin yanı sıra, bazen yaptığınız aktiviteler de tıbbi geçmişinizin önemli bir parçasıdır. Fiziksel muayenenizde duygularınızın ve gücünüzün durumuna, boynunuzun görünüşüne, omuz, kol, bilek ve ellerinize bakılır.
Doktorunuz;
  • Eğer sağlık durumunuz semptomlarınızın oluşmasına neden oluyorsa, kan testi,
  • Sinyallerin, median sinire normal bir şekilde ulaşıp ulaşmadığını öğrenebilmek için sinir sistemi testi yapılmasını,
  • Karpal tünelin büyüklüğünü, şeklini ve bazı özel durumlarda, boynunuzun durumunu değerlendirmek için röntgen çekilmesini isteyebilir.
Nasıl Tedavi Edilir? Ameliyat dışındaki tedavi yöntemleri genellikle bilek ve elde hissedilen baskı ve ağrıyı iyileştirebilir. Karpal tünel sendromunun belirtilerinin hafif olduğu durumlarda, yaptığınız bazı hareketleri değiştirmeniz faydalı olabilir. Eğer uyguladığınız bir faaliyetin, semptomlarınızı kötüleştirdiği fark ederseniz bu aktiviteyi daha az yapmayı tercih edebilirsiniz, böylece hareket tekrarları arasında dinlenmek için zamanınız olur. Düzenli olarak yaptığınız aktiviteleri değiştirmeyi de deneyebilirsiniz.
Ayrıca geceleri bileğinizin düz durmasını sağlayacak bir bandaj kullanabilirsiniz.. Ellerinizi esnetmeniz ve güçlendirmeniz de yararlı olabilir. Eğer evde uyguladığınız tedavi yöntemlerine rağmen semptomlarınız devam ederse bir uzmana başvurabilirsiniz. Doktorunuzun ilaçlı tedavi uygulayabilir ya da karpal tünel sendromuna sebep olan rahatsızlıkları tedavi eder.Ameliyat, karpal tünel sendromunu tedavi etmek için uygulanan bir diğer yöntemdir. Fakat bu yöntem hareket kabiliyetinin kısıtlandığı veya karpal tünel sendromunun, 3 ila 12 ay boyunca denenen tedavilere rağmen geçmediği durumlarda uygulanabilir. Ameliyat işleminde karpal tünelin üst tabakasını oluşturan ligament kesilerek, tünelin içinde daha fazla yer açılmış olur ve median sinir üstündeki baskı azaltılmış olur. Ameliyat (karpal tünel dekompresyonu), genellikle faydalı olan bir tedavi yöntemidir fakat bazı vakalarda, uyuşukluğu ve ağrıyı tam olarak iyileştirmez. Durumunuz erken teşhis edilirse semptomların düzelmesi ve median sinirde oluşabilecek kalıcı hasarlar önlenmiş olur.
Nasıl ÖnleyebilirimKarpal tünel sendromundan korunmak için; sağlıklı bir kiloda olmanız, sigara içmemeniz, güçlenmek ve esnek olmak için egzersiz yapmanız gerekir. Artrit ya da diyabet gibi kronik bir hastalığınız varsa doktorunuzun tavsiyelerine uyarak sağlığınızı kontrol altında tutun. Elinizi kullanarak gerçekleştirdiğiniz sürekli tekrarlayan, stresli faaliyetlerde bulunuyorsanız, zaman zaman mola vererek bileklerinizi düz konumda tutmaya çalışın (Bir bardağı tutarken bilekleriniz düz konumdadır).
Eğer sizde de karpal tünel sendromunun semptomları varsa, parmak, el veya bileklerinizi zorlayan hareketleri yapmayı azaltın veya tamamen bırakın ve yapmanız gereken hareketi sizi zorlamayacak başka bir şekilde yapmaya çalışın. Karpal Tünel Sendromunu Duydunuz Mu?

0 yorum:

Yorum Gönder