29 Nisan 2012 Pazar

Yağ Yakmak İçin Dikkat Etmemiz Gereken 10 Şey

Yağ yakma için Etrafta birçok diyet programı varken insanların neden giderek daha şişman olduğunu hiç merak ettiniz mi? Moda ve tekrarlayıcı diyetlerin işe yaramadığını biliyoruz, peki o zaman ne işe yarıyor? 10 adet yağ yakma ipucunu bir araya getirip aşağıda sundum. Bu ipuçları takip edildiğinde yağ yakma yolunuzdaki işler çok daha kolaylaşacak.

1. Ağırlık kaldırmak
Kaslar metabolizmanızın hızını belirleyici en önemli unsurlardan biridir. Erkeklerin kadınlardan daha hızlı yağ yakmasının sebebi de budur… Erkeklerin kas kütlesi daha fazladır. Eğer kadınlar da daha fazla kas kütlesine sahip olsaydı, onlarda daha hızlı yağ yakabilirlerdi.

Kadınlar büyük kaslara sahip olacaklarını sandıklarından ağırlık kaldırmaktan korkarlar. Kadınların büyük kaslar inşa edecek kadar yüksek hormon seviyeleri yoktur, bununla birlikte kadınlar çılgın diyetlerle, düzensiz beslenme alışkanlıklarıyla ve yaşlanmayla birlikte kas kütlelerinin azalmasına neden olabilirler.

Evet, herkes yaşlandıkça kas kaybediyor, fakat sadece yaşlandıkça kaslarının yok olmasına izin verenler yavaş bir metabolizmaya sahip oluyorlar.

2. Tartılardan kurtulun
Tartılar size vücudunuz hakkında bilmek isteyeceğiniz şeylerden hiç birini göstermez. Tartılar size derinizin altında ne kadar yağ olduğunu, vücudunuzda ne kadar sıvı olduğunu söyleyemez. Bunu yaptığı iddia eden tartılar da yalan söyler, bilimsel bir tahlili yaptırmadan sadece ağırlığınız ölçebilecek bir makine sizin yağ ve sıvı ağırlığınızı uydurmaktan öteye gidemez.

Kemiklerinizin ağırlığı ne kadar ve daha da önemlisi ne kadar kasa sahipsiniz? Bununla birlikte kendinizi tartmak mükemmel bir günü berbat bir güne çevirebilir. Sıkıcı bir ev eşyasının nasıl bir gün geçireceğinizi belirlemesine izin vermeyin. Madem tartılar doğru değil o zaman onlardan kurtulun.

3. Kas vs. Yağ
Kaslar yağların kapladığı alanın yarısı kadar bir alanda yağların 2 katı kadar ağırlığa sahiptirler. Kaslar yağları yakmakla sorumludurlar, yağlara oranla küçüktürler ve asla yağlar gibi çirkin topaklar halinde vücudunuzda asılı durmazlar.

Kaslar sıkı, güçlü ve ince görünürler. Sert ve ağırdırlar. Yağlar ise top top, gevşek ve yumuşaktırlar. Yağlar çok yer kaplarlar, sarkarlar ve hafiftirler.

4. Her zaman kahvaltı yapın
Yapılan araştırmalar kahvaltının metabolizmanın güne başlamasının kontağı olduğunu göstermiştir. Uyurken metabolizma hızı düşerek, yavaşlar. Sabahları vücudu günün geri kalanı için uyarmanın ilk yolu beslenmedir. Ayrıca bu süre içinde lifli besinler tüketin. Lifli besinler sindirim sisteminin daha etkin çalışmasını ve kan şekeri seviyesinin gün boyunca sürekli olmasını sağlar.

5. Kaloriler üzerinde azaltma yapmayın
Besinlerin vücut üzerinde ısıtma etkisi vardır, metabolik hızı yükseltirler. Günlük en az 1200 kalorilik besin tüketin. Bu değerin altına düşmek vücudunuzu açlık moduna sokacaktır ve metabolizmanız aldığınız kalorileri korumak için yavaşlayacaktır. Moda diyetlerden elinizden geldiğince uzak durmaya çalışın.Bu diyetler vücuda giren besleyici gıdaları sınırlar ve bu da sonunda metabolik hızı düşürür. Verdiğiniz kiloları çok daha büyük bir hızla geri alabilirsiniz.

6. Düzenli küçük öğünler yapın
Günde 5 ya da 6 küçük öğün yapın. Böylece vücudunuz yemek bolluğu olduğunu sanacaktır. Metabolizmanızın yavaşlamasını engelleyecek ve kan şekeri seviyesini normal seviyede tutacaktır. Buda fazla yemek yemenizi engelleyecektir. Öğünlerinizi çoğunu günün erken saatlerinde yapmaya çalışın. Böylece aldığınız çoğu kalori vücudunuz uyanık ve hareketliyken yakılacaktır.

7. Kalorileri sayın
Kilo vermeyi devam ettirmenin yolu bir kalori sayacı alıp 1 hafta boyunca günlük kalori alımlarını kaydetmektir. Bir gün için ortalama kalori değerini hesaplayıp aldığınız kalori miktarını 300–500 (daha çok değil) kalori azaltın ve ne olduğunu görün. Günlük kalori alımınızı bu miktarda düşürmek kilo vermeye başlamanızı sağlayacaktır. Daha aşağıya inmeyin, ilerleyişinizi görmek için aynalardan faydalanın.

8. Diyet tekrarı yapmayın
Araştırmalar tekrarlayıcı diyetlerin kilo vermeyi zorlaştırırken kilo alımını kolaylaştırdığını göstermekte. Diyeti bırakıp normal beslenme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde aldığınız besinlerin miktarı diyet sırasında düşmüş olan metabolik hızınızın yakabileceğinden daha fazla olacaktır.

Sadece erittiğiniz kiloları geri almakla kalmayıp ekstradan daha fazla kilo alabilirsiniz. Eğer kilo verme hızınızın belirli bir süre sonra yavaşladığını ya da durduğunu fark ederseniz, adımlarınızı biraz hızlandırın ya da rotanıza birkaç tepe ekleyin.

8. Yağların izini kaybetmeyin
Bunu yapmak zor gözükebilir, fakat değil. Neredeyse tüm ambalajlı gıda ürünlerinde her 100gr için yağ indeksini gösteren etiketler var. Size uygun olan miktar ise 10gr ile 5gr arasında bir değer olmalı. Bu yağ oranındaki besinleri satın alıp tüketmek kilo verme hedefinizi korumanızı sağlayacaktır.

10. Yağ hücrelerinin miktarı
Yağlar yağ hücrelerinde depolanır. Ortalama bir insan için tahmini yağ hücresi sayısı 50 milyardır. Obez kişilerde bu sayı 100 milyarı bulabilir. Yağ hücreleri daha sonra harcanmak için kullanılan enerji depolama tanklarına benzer. Araştırmalar obez kişilerin yemek alemi yapmasının bebek yağ hücrelerinin filizlenmesine sebep olabileceğini göstermekte. Böylece toplam yağ hücresi sayısı artmakta.

0 yorum:

Yorum Gönder