1 Nisan 2012 Pazar

Stres Hafızaya Zarar Veriyor


Eğer güçlü bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız, endişelerinizi bir kenara bırakın, ve mutlu olmaya bakın.
Yapılan bir araştırmayla, kaygı, endişe, veya depresyonun yaşlanmaya bağlı bellek bozukluğu ile Alzheimer arasındaki durumu ifade eden hafif kognitif bozukluğa (HKB) neden olduğu belirlendi. Rush Alzheimer Hastalığı Merkezi nde nöropsikolojist Robert S. Wilson açıklıyor: Hafif kognitif bozukluk, Alzheimerın ilk belirtileri arasında yer alır. Başlangıçta kognitif bozukluğu olmayan sağlıklı yaşlı bireylerde, kronik stres durumunda hafif kognitif bozukuluğun görüldüğünü tespit ettik.

Thomas Jefferson Üniversitesi Farber Nörolojik Bilimler Enstitüsü nün başkanı Dr. Sam Gandy ekliyor: Elde ettiğimiz veriler, son 20 yıldır bu konuda yapılan araştırmalarla örtüşmektedir. Ancak bu bilgilerden yola çıkılarak her kişi için ayrı ayrı değerlendirme yapıldığında bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Gandy bu durumu şu şekilde açıklıyor: Stres ve zihinsel aktiviteler, standardize edilmesi, ve ölçülmesi çok güç şeyler, ve kişiden kişiye farklılık gösteriyor.
Montefiore Tıp Merkezi nde geriatrik psikiyatri bölümü başkanı Dr. Gary J. Kennedy, stres altındaki kişilerin daha fazla stres yaşamamaları gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: Hafif kognitif bozukluk görülen kişilerin %50 sinde demans bulgularına rastlamadık. Sonuç olarak bu çalışmadan elde edilen verilerin kesin hükümler olarak değerlendirilmesi ve insanların korkutulması yanlış olur.

Neurology nin 12 Haziran sayısında bu çalışmaya yer verilmiştir.Stres Hafızayı Zayıflatıyor !

0 yorum:

Yorum Gönder