1 Nisan 2012 Pazar

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Her yıl 250 bin kadının ölümüne yol açan, kadınların korkulu rüyası "Rahim Ağzı Kanseri" ile ilgili merak ettikleriniz. Belirtileri nelerdir, nasıl önlenir ve tanıtım video görüntüleriyle birlikte bilmeniz gerekenler..



1. "Rahim Ağzı Kanserinin" dünyada kadınlar arasında en sık görülen 2.ci kanser türü olduğunu...

2. Dünyada her 2 dakikada 1 kadının "Rahim Ağzı Kanseri" nedeniyle hayatını kaybettiğini...


Biliyor muyuz?
Rahim Ağzı Kanseri Tanıtım Videosu 1



Rahim Ağzı Kanseri Tanıtım Videosu 2


Rahim ağzı kanseri nedir?
Rahim ağzında görülen ve HPV(Human Papilloma Virüsü) adı verilen virüsün yol açtığı bir kanser türüdür.HPV virüsü çok yaygın ve bulaşıcı bir virüs olarak biliniyor.Tüm dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor ve 250 bin kadın, bu virüsün yol açtığı rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.Dünyada kadınlarda ölüme en sık neden olan 2.kanser türüdür.

HPV virüsü nasıl bulaşıyor?
HPV cinsel ilişki ile bulaşan bir virüs.Genital bölgede siğillere,enfeksiyonlara ve rahim ağzı kanserine yol açan lezyonlara neden oluyor.100 çeşitten fazla HPV virüsü mevcut.Ancak bunların pek çoğu zararsız.Rahim ağzı kanseri ve genital hastalıkların çoğuna 4 tip HPV virüsü neden oluyor.Cinsel olarak aktif kişilerin yüzde 50 si hayatlarının bir döneminde(genellikle ergenlik döneminde)bu virüsleri kapıyor zaten.Ancak bunların yüzde 90ında virüs 1-2 yıl içinde kendiliğinden vücuttan atılıyor.Atılmazsa 10-15 yıl sonra rahim ağzı kanserine yol açıyor.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
HPV virüsünün yol açtığı enfeksiyonların çoğu maalesef klinik belirti vermiyor.Rahim ağzı kanserinde bir belirti görülmeyebiliyor.İleri aşamada ise anormal vajinada kanama, cinsel ilişki sırasında acı,anormal vajinada akıntı ve pelvik ağrılar görülebiliyor.

Rahim ağzı kanseri nasıl tespit edilir?
Smear testleri,kanser öncesi rahim ağzı lezyonlarını ve rahim ağzı kanserini tespit edebilir.Bu test jinekolojik muayenenin bir parçasıdır.Ancak sonucu negatif çıkan bir test,gelecekte rahim ağzı kanserinin oluşmayacağını garanti etmez;kadın düzenli olarak jinekoloğa giderek papsmear testini yaptırmalıdır.Zira kanser, gelişmesi 10-15 yılı alan bir süredir ve düzenli kontrole giden bir kadın da öncül lezyon dönemindeyken yakalanabilir.

Rahim ağzı kanseri nasıl önlenir?
Bugün geldiğimiz noktada rahim ağzı kanserinden korunmak iki aşamada ele alınmalı.Birincil koruma:HPV aşıları, ikincil koruma:erken teşhis amaçlı tarama, yani pap-smear testleri. Kişinin aşılanmış olması tarama testlerini aksatmasını gerektirmiyor.Tarama amaçlı kontrollere yine düzenli olarak gidilmeli.

Aşı hangi HPV tiplerinden koruyor?
Aşı HPV 6,11,16,18 tiplarini içeriyor.HPV 16 ve 18 dünya üzerindeki rahim ağzı kanserlerinin yüzde 75 ine neden olurken, HPV 6 ve 11 genital siğillerin yüzde 90ından fazlasından sorumlu.Yani aşı,şu anda rahim ağzı kanserinin yüzde 75 ine neden olan HPV virüslerini hedef alıyor.Zaten bu nedenle kadınlar aşılanmış olsalar da düzenli jinekolojik muayenelerini yaptırıp,smear aldırmalılar.

Koruyuculuğu ne kadar?
Rahim ağzı kanseri aşısı;HPV 6,11,16,18 tiplerine maruz kalmamış kadınlarda,ilgili virüslerin neden olduğu rahim ağzı kanserine karşı yüzde 70-75 koruyor.

Bu aşıyı herkes yaptırabilecek mi?
Şu an 9-26 yaş grubundaki kadınlara uygulanıyor.İlerleyen dönemlerde ise 26 yaş üstü kadınlar ve erkekler için de aşının kullanılması planlanıyor.Özellikle cinsel ilişki yaşı başlamadan, yani ergenlik döneminde yapılması öneriliyor.Çünkü aşının HPV ile temas etmeden önce uygulanması esas alınıyor.

Aşı nasıl uygulanıyor?
Sene içinde 3 doz olarak kullanılıyor.İlk uygulamadan sonraki 2.ay ikinci doz ve daha sonra da 6. ayda üçüncü doz yapılıyor.Aşı 5 yıl boyunca etkili düzeyde antikor oluşturuyor.Koruyuculuk süresini uzatmak için çalışmalar devam ediyor.

Aşı Türkiye de var mı?
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) tarafından 9 Haziran 2006 tarihinde onaylanan aşı, şu anda dünya üzerinde 55 ülkede uygulanıyor.Türkiye de de yakın zaman önce ruhsatlandırıldı ve Nisan 2007 sonundan itibaren kullanıma sunuldu.
Rahim Ağzı Kanseri

0 yorum:

Yorum Gönder