11 Eylül 2012 Salı

Cilt Çatlaklarının Tedavisi




Op. Dr. Alpaslan Topçu'dan cilt çatlaklarının oluşum nedenleri ve tedavisi:

Cilt Çatlaklarının tedavisinde, önce oluşumunu engellemeye yönelik önlemlerin uygulanması çok önemlidir. Önleyici tedavide, dikkat edilmesi en önemli şey cildi nemli tutmak ve cildin dolaşımını arttırmaya yönelik önlemler almaktır. Özellikle hamilelerde 4. aydan sonra besleyici ve nemlendirici kremlerin masaj şeklinde sürülmesi önerilir. A,C ve E vitamini içeren kremler, düzenli egzersizler ve cilt dolaşımını bozacak çok sıkı giysilerden uzak tutma, cilt çatlaklarının oluşumunu önlemede çok önemlidir.
Cilt çatlakları oluştuktan sonra tamamıyla ortadan kaldırabilen bir tedavi henüz yoktur. Amaç, cilt çatlaklarını daraltmak ve daha az göze çarpmasını sağlamaktır.

Günümüzde Tedavide En Sık Kullanılan Yöntemler ve İlaçlar:
  • Kimyasal Peeling
  • Dermabrazyon (Zımparalama)
  • Retinoik Asit içeren kremler
  • Radyofrekans tedavisi
  • Fraksiyonel Lazer Tedavisi
Yukarıda saydığımız yöntemler içerisinde en çok tercih ettiğimiz Fraksiyonel Lazer tedavisidir. Fraksiyonel Lazer ile cildin derin tabakaları ısıtılarak, cildimizin temel yapı taşı olan kollajen sentezi arttırılarak, çatlağın eninde % 50-70 arası azalma hedeflenmektedir. Aynı seansda cildin üst tabakası fraksiyonel lazerle soyularak, alttan taze cilt gelmesi sağlanır. Tedavi sonrası 5-7 gün aşırı hassasiyet ve kızarıklık olmaktadır. Bu süreçten sonra pembe bir cilt ortaya çıkar ve çatlak eninde azalma oluşur. Fraksiyonel lazer, ortalama yılda 2-3 seans yapılır ve seanslar arası 4-6 hafta olmalıdır.

Cilt çatlaklarının oluşum mekanizması tam olarak çözülememiş olsa da en çok kabul gören teori, aşırı gerilmeye bağlı, cildin derin tabakasında ortaya çıkan yırtılmalara bağlı oluşmasıdır. Cilt çatlaklarının en sık görüldüğü durumlar;
  • Hamilelik
  • Ergenlik
  • Aşırı egzersiz ve ağırlık kaldırma
  • Bazı Metabolik Hastalıklar ( Cushing Sendromu)
  • Steroid içeren ilaç veya krem kullanımı sonrası
Gebe kadınların % 90' nında cilt çatlağı görülebilir. Ergenlik sırasında da kızların % 70' inde ve erkeklerin % 40' ında cilt çatlakları görülmektedir. Cilt çatlaklarının oluşumunda ailesel yatkınlık ve kişinin cilt tipi de önemli faktörlerdendir. İnce derililerde ve açık tenlilerde cilt çatlağı daha sık görülmektedir.

Cilt çatlakları gerilimin en sık olduğu bölgelerde, gerilim çizgilerine paralel olmaktadır. Yerine ve kişiye göre farklı uzunlukta ve ende olabilir. Erken dönemde cilt çatlaklarının rengi pembe, kırmızı iken ileri dönemde soluklaşır. Hamilelerde genelde karın ve göğüslerde, ergenlik döneminde bacak içi, sırt, kalça ve diz arkasında, vücut geliştirenlerde omuz ve kol bölgelerinde daha sık görülür. Bazı endokrin hastalıklarında (Cushing Sendromu) oluşan çatlaklar koyu kırmızı olarak kalır ve solmaz.

Kaynak: Brandlife

0 yorum:

Yorum Gönder