25 Eylül 2012 Salı

Rahim Ağzı Kanserinden Konumak için HPV aşısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Özgür Gürsoy aslında rahim ağzı kanserinin önlenebilen tek kanser türü olduğuna dikkat çekerek," Hastalığa yol açan Human Papilloma Virüsü´ne karşı geliştirilen aşı da hastalıktan korunmada önemli bir rol oynuyor" dedi.

Kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olan rahim ağzı kanseri nedeniyle her 2 dakikada 1 kadın hayatını kaybediyor! Oysa rahim ağzı kanseri düzenli olarak yaptınlması önerilen pap smear testi ve hastalığa yol açan Human Papilloma Virüsü´ne karşı geliştirilen aşı ile önlenebilen tek kanser türü.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Özgür Gürsoyaslında rahim ağzı kanserinin önlenebilen tek kanser türü olduğuna dikkat çekerek, "Gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı ve bu hastalığa bağlı ölümler gün geçtikçe azalıyor.
Çünkü hasalık pap smear testi ile çok erken dönemde, hatta hücreler kansere dönüşmeden önce tespit edilebiliyor. Hastalığa yol açan Human Papilloma Virüsü´ne karşı geliştirilen aşı da hastalıktan korunmada önemli bir rol oynuyor." dedi.

Sorumlusu Human Papilloma Virüsü! Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Özlem Özgür Gürsoyrahim ağzı kanserinin yüzde 99´undan cinsel yolla bulaşan ve 80 tipi bulunan HPVnin (HumanPapilloma Virüsü) sorumlu tutulduğunu belirtti. Gürsoy, Virüsün özellikle rahim ağzına yerleştiğini ve zamanla buradaki hücrelerde değişime yol açtığını da vurgulayarak, virüsün tip 6 ve tip 11igenital bölgede siğiller ile kendini gösterirken, Tip 16 ile 18´ i ise erken dönemde tedavi edilmediği takdirde rahim ağzı kanserine neden olabildiğini de kaydetti.

Uzun yıllar hiçbir belirti vermiyor! 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Özlem Özgür Gürsoy rahim ağzı kanserinin erken dönemde hiçbir belirti vermeden uzun yıllar sinsi sinsi geliştiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: "Bu kanser türü yaklaşık 10 yıl hiçbir şikayete yol açmayabiliyor. Belirti verdiği döneme girdiğinde ise en sık cinsel ilişki sonrası lekelenme tarzında gelişen kanama ile kendini gösteriyor. Adet miktarında ya da süresinde artış ve kahverengi vajinal akıntı da rahim ağzı kanserinin diğer belirtilerini oluşturuyor. Daha ileri evrelerde bel ve kasık ağrısı, idrar yapmakta güçlük ya da bacak ödemi görülebiliyor".

Pap smear testi ve aşı koruyor! 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Özgür Gürsoy düzenli olarak yapılan Pap Smeartesti ile virüsün yol açtığı kanser öncesi oluşumların tespit edilebildiğini belirtiyor. Bu nedenle cinsel ilişkiye
girdikten sonra yılda bir kez, sonuç 3 yıl ardı ardına negatif çıkarsa, testin bu durumda 3 yılda bir tekrar edilmesi öneriliyor. Şüpheli bir durum olduğunda testin 6 ayda bir tekrarlanması uygun görülüyor. Dr. Özlem Özgür Gürsoy virüsün belirli tiplerinin yol açtığı rahim ağzı kanserinden HPV aşısı yaptırarak da korunmanın mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Yapılan çalışmalara göre, aşı 11 yaşından itibaren 3 doz şeklinde yapıldığı takdirde yüzde 70 gibi yüksek bir oranda, 8 yıl boyunca koruma sağlıyor. Aşı daha düşük oranda olsa da cinsel ilişkiye girmiş kadınlarda da koruyucu oluyor. Bu nedenle uzmanlar aşının 45 yaşına kadar yapılmasını öneriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder